Wat is het verschil tussen clouddiensten versus cloud computing? Volgens sommige aanbieders zijn de begrippen synoniem. Anderen bieden de twee begrippen als compleet verschillende diensten aan. Zie je tussen de bomen het bos niet meer of (liever nog) ben je tussen de wolken de zon kwijt? Wij helpen je graag. Om een lang verhaal heel kort te maken. Clouddiensten zijn een onderdeel van cloud-computing. Cloud computing omschrijft alle computers die op afstand te benaderen zijn om ‘iets’ mee te doen. Dat ‘iets’ kan een clouddienst zijn.
Cloud computing leeft in datacenters
Cloud computing is mogelijk dankzij servers en andere hardware in datacenters. Servers voor opslag en rekenkracht, switches en routers om de data efficiënt over te dragen en koeling. Heel veel koeling. Een serieus datacenter verbruikt evenveel elektriciteit als een kleine stad. De hitte die door dat verbruik ontstaat moet ergens heen en daar zijn koeltechnieken voor nodig. Maar dat terzijde. Voor ons is het vooral van belang dat je in een datacenter heel veel opslagvermogen en rekenkracht vindt.
Datacenters maken cloud computing mogelijk
Datacenters verhuren zowel hun rekenkracht als de omliggende infrastructuur. Zo kun je hier ook plekken huren om je eigen servers op te zetten (zogenaamde colocatie). Je hebt dan volledig beheer over je hard- en software binnen een veilige (en gekoelde) omgeving die veel bandbreedte biedt. Dat is de meest logische manier om een private cloud op te zetten.
Virtuele server in de publieke cloud
Tegenwoordig kiezen bedrijven die zelf beheer willen houden liever voor toegang tot een virtuele server in de publieke cloud. Ze huren dan toegang tot een deel van de rekenkracht van de servers. Vanaf het bedrijf lijkt het of ze een eigen server hebben. Hoe dat qua hard- en software precies wordt ingericht regelt de leverancier. Dat maakt voor de klant niets uit. Dit model wordt IaaS genoemd (Infrastructure as a Service).
Platform as a Service (PaaS)
Grote aanbieders zoals Amazon, Microsoft, Oracle en Google bieden ook toegang tot een compleet bruikbare omgeving waarin je alleen jouw eigen deel van de software nog moet inrichten of installeren. Dit wordt Platform as a Service (PaaS) genoemd. Het grootste PaaS-netwerk in de wereld heet Amazon Web Services. Op deze servers draait onder meer alles wat nodig is om de diensten van Twitter in de lucht te houden. Microsoft Azure, Oracle Cloud Platform (OCP) en Google App Engine zijn andere grote PaaS aanbieders.
Software as a Service
SaaS ook wel bekend als Software as a Service is waar we allemaal mee te maken hebben. Dit zijn specifieke diensten die je – meestal als abonnement – afneemt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Dropbox, Microsoft 365 maar ook aan een zakelijke oplossing zoals Salesforce. SaaS oplossingen draaien in datacenters en maken vaak op hun beurt weer gebruik van een grotere aanbieder. Zonder PaaS geen Saas, zullen we maar zeggen.
Clouddiensten versus cloud computing
Hoe verhouden clouddiensten zich versus cloud computing? Zonder dat laatste kan het eerste niet bestaan. Een clouddienst is een klein aspect van cloud computing. In de meeste gevallen wordt cloud computing gewoon afgekort als ‘de cloud’. Maar pas op, want ‘de cloud’ kan ook slaan op een klein onderdeel van cloud-computing. Tekstverwerken met de cloud gaat over SaaS, om maar een dwarsstraat te noemen.
Cloud of internet?
Dan resteert er maar één vraag: wat is het verschil tussen ‘de cloud’ en ‘internet’? Internet is formeel gezien een manier om computers met elkaar te laten praten. In praktijk verstaan we onder internet het wereldomspannende netwerk van computers (dat via het internet protocol praat). Zoals clouddiensten onderdeel zijn van cloud computing, zo is die cloud computing onderdeel van het internet. Onder internet valt meer dan alleen cloud computing. Denk bijvoorbeeld aan reguliere websites of aan videobellen met een applicatie op je laptop. Daar hoeft niet noodzakelijkerwijs de cloud aan te pas te komen (alhoewel dat soms wel voorkomt).
Heb ik clouddiensten nodig?
Heb jij clouddiensten (en in het verlengde daarvan cloud computing) nodig, maar twijfel je waar je moet beginnen? Niet doen! Wij staan voor je klaar om je op weg te helpen. Neem contact met ons op, en wij kijken hoe we jou het best op weg kunnen helpen.
Commenti