top of page

Hoe zijn clouddiensten te verbeteren?

Bijgewerkt op: 13 jan. 2022


Het zal je niet verbazen dat wij als cloud-adviseurs heel enthousiast zijn over de mogelijkheden van de cloud. Het schijnt dat de mensen van WC-Eend een vergelijkbare kijk hebben op hun product. Onze overtuiging komt niet alleen voort uit het feit dat dit ons product is, maar vooral omdat de cloud simpelweg een uitstekende mogelijkheid biedt om meer uit je organisatie te halen.


We komen in praktijk regelmatig mensen tegen die in dubio zijn over een eventuele investering in cloud. Om die een stuk op gang te helpen hebben wij vijf tips bedacht waarmee iedere organisatie meer uit de cloud kan halen. Ben je aan het twijfelen? Kijk dan mee naar deze vijf manieren om clouddiensten te verbeteren.

1. Bepaal wat je nodig hebt

Als je eenmaal instapt in een cloud-dienst dan wordt het heel makkelijk om uit te breiden en extra opties aan te zetten. Wil je iets nieuws proberen? Dan start je de trial en voor je het weet is het een vast onderdeel van jouw manier van werken geworden. Dat klinkt als een krachtpunt, en dat is het ook, maar het is gelijktijdig een valkuil.


Het wordt wel heel verleidelijk om dingen aan te zetten die eigenlijk niet echt nodig zijn. Voor je het weet ben je meer tijd kwijt met nieuwe mogelijkheden beoordelen dan je echte werk doen. Leg daarom kunstmatig wat beperkingen op. Bepaal vooraf wat je nodig hebt en ga daar eerst mee aan de gang. Breid vervolgens pas uit als je echt nieuwe noodzakelijke gereedschappen nodig hebt, of hele mooie extra’s ziet. Dat voorkomt wildgroei van oplossingen door enthousiasme over de cloud.2. Zoek toepassingen voor jouw business

Als je ernaar vraagt ontdek je snel dat iedere cloud-provider alles levert en zeker ook jouw bedrijf kan bedienen. Ze liegen daar niet over, maar of ze de beste match zijn is een ander verhaal. De cloud werkt echt goed als je zo min mogelijk hoeft in te stellen of aan te passen om jouw werk te kunnen doen.


Kies daarom bij voorkeur voor een leverancier die jouw branche of businesssegment bedient. De kans is groot dat zijn oplossingen afgestemd zijn op jouw manier van werken. Dat betekent dat jij met de standaardgereedschappen die geboden worden goed uit de voeten kunt. Dat voorkomt dat er veel aanpassingen aan de oplossing nodig zijn. Daarnaast zal deze aanbieder ook beter tred houden met ontwikkelingen op jouw vakgebied, waardoor je goed kunt meegroeien.3. Zie de cloud niet alleen als een besparing

Door over te gaan op een cloudoplossing bespaar je op de aanschaf van volledige softwarelicenties, heb je minder onderhoud nodig én hoef je geen extra hardware aan te schaffen. Dat maakt het makkelijk om de cloud vooral te zien als een manier om geld te besparen. Het gevolg: je neigt ernaar de goedkoopste leverancier in het land te zoeken.


Dat is niet verstandig. Uiteindelijk ga je het reilen en zeilen van je organisatie toevertrouwen aan l