top of page

Wat zijn clouddiensten?

Bijgewerkt op: 23 jun. 2022


Is er een verschil tussen internet en cloud? Wat zijn clouddiensten eigenlijk? Is Google een clouddienst of een website? Zie jij door de digitale bomen het bos niet meer? Dan ben je op het juiste adres. Wij helpen je graag op weg.


Om de vraag ‘wat zijn clouddiensten?’ te beantwoorden, moeten we een klein stukje terug in de tijd. Om precies te zijn naar het begin van internet (hier is discussie over, dat negeren we voor het gemak door ons favoriete startjaar te kiezen). In 1969 stond er een man op de maan, hingen de hippies rond bij Woodstock en werden via ARPANET vier universiteitscomputers met elkaar verbonden. Dat laatste is voor ons van belang want zo was het eerste internetwerk (internet) een feit.Hoe werkt internet eigenlijk?


Terug naar zijn kale basis is internet niet veel meer dan een manier waarop computers op afstand gegevens met elkaar uitwisselen. Bezoek jij de site van M-IT Services, dan sturen wij jou een aantal bestanden. Dat doen we niet zelf (we zijn wat druk met ons dagelijks werk), dat doet onze webserver. Die stuurt de bestanden naar jouw computer. Jouw webbrowser (of je nu Microsoft Edge, Google Chrome, Apple Safari of een andere browser gebruikt) puzzelt ze aan elkaar en maakt er een site van op je scherm.

Wat is een clouddienst?

Een clouddienst gaat een stapje verder. Je haalt niet alleen bestanden op om een website in elkaar te puzzelen. Je gaat op de computer aan de andere kant van de ‘internetlijn’ een toepassing gebruiken (we slaan het hier erg plat om het overzichtelijk te houden). Gebruik je een clouddienst dan werk je met software die niet op je eigen computer draait. Klinkt dat ingewikkeld? Geen paniek. Als het goed is merk je er bijna niets van. Wat jou betreft zie je een app op je scherm of werk je via je webbrowser op een interactieve webpagina.

Waarom zou je met de cloud werken?

Werken via de cloud heeft grote voordelen. Om te beginnen maakt het veel minder uit hoe krachtig jouw eigen hardware is. Dat maakt het mogelijk om hele zware applicaties te draaien met een mobiele telefoon of tablet. Al het echte rekenwerk wordt verzet aan de kant van de clouddienst. De resultaten sturen ze jouw kant op via internet. Je moet natuurlijk nog altijd wel wat rekenkracht hebben om het allemaal weer te geven. Maar dat valt in het niet bij wat er aan de serverzijde gebeurt.

Besteed het zware computerwerk uit

Omdat de software niet meer op jouw machine draait, hoef je je ook geen zorgen te maken over het onderhoud. De dienstverlener is daar verantwoordelijk voor. Werkt het niet? Dan neem je contact op en wordt het geregeld. Dat geldt niet alleen voor storingen, maar ook voor onderhoud en updates. Een clouddienstverlener zorgt dat de software die hij biedt up-to-date is en technisch voorop loopt. Doet hij dat niet, dan gaat de oplossing van de concurrent er ineens beter uitzien en riskeert hij dat zijn klanten vertrekken.

Eenvoudig je bedrijf uitbreiden

Afname van een clouddienst kun je heel makkelijk uitbreiden. Komt er een nieuwe collega bij, dan sluit je een extra abonnement af en wordt de boel automatisch geregeld. Breidt je bedrijf uit naar een tweede locatie? Dan hoef je niet te investeren in een serverruimte en extra ondersteunende mensen. Als er maar een internetverbinding is, dan zet je gewoon de laptop aan en kun je aan de slag. Vergeet niet een paar bureaus en stoelen te regelen. De cloud kan veel, maar comfortabel zitten heb je zelf in de hand.Computer kwijt? Geen probleem

Computers, tablets en telefoons kunnen kapot gaan of – erger nog – verloren raken (door diefstal of vergeetachtigheid). Zo lang je zorgt dat de apparaten beveiligd zijn, maakt dat bij gebruik van clouddiensten niet uit. Je zet op afstand toegang tot de software en bestanden uit, haalt een nieuw apparaat uit de verpakking, logt in bij je clouddienst en kunt (bijna) direct weer aan de slag.

Maar wat al