top of page

Wat is de definitie van een clouddienst?

Bijgewerkt op: 1 feb. 2022


Wat is de definitie van een clouddienst

Clouddiensten definitie

Wat is de definitie van een clouddienst? Het is een dienst die je via internet toegang geeft tot rekenkracht, opslag of andere mogelijkheden van een andere computer. Korter (en krachtiger) kunnen we het niet maken, iets uitgebreider en duidelijker wel.

E-mail, bestandsopslag en kantoorsoftware

Onder clouddiensten valt een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. De bekendste zijn e-mail, bestandsopslag en kantoorsoftware. Dit zijn dat allemaal toepassingen die je ook gewoon op je eigen computer kunt draaien. Maar door ze via de cloud af te nemen, krijg je extra mogelijkheden.

Wat zijn clouddiensten?

Wat voor voordelen? Dat hangt van de dienst af. Gebruik je e-mail op je eigen computer, dan heb je nog steeds een server nodig om de mail te ontvangen als jouw machine uit staat. Mail in de cloud staat alleen nog op die server. Dat heeft voordelen. Je kunt vanaf verschillende apparaten bij je berichten. Gaat er iets mis met de computer waarmee je je mail verwerkt, dan raak je geen berichten kwijt (die staan veilig in de cloud). Andere clouddiensten hebben vergelijkbare voordelen.


Software as a Service (SaaS)

Clouddiensten vallen binnen de cloud onder de noemer Software as a Service (SaaS). In plaats van je eigen applicaties te installeren, huur je gebruik van applicaties bij dienstverleners. Je krijgt toegang tot de toepassing (meestal tegen abonnementskosten) zonder het geheel zelf te moeten installeren. De dienstverlener zorgt voor beheer en onderhoud, zodat jij je gewoon met jouw werk bezig kunt houden.

SaaS

Platform as a Service (PaaS)

Een andere vorm van cloud is Platform as a Service (PaaS). In plaats van een deel van een applicatie huur je in dit geval online ruimte om je eigen applicaties te draaien. Bekende voorbeelden van PaaS zijn Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). Waar je bij SaaS een mooie kamer in een hotel huurt, huur je bij Paas een leeg pand dat je zelf mag inrichten.

Infrastructure as a Service (IaaS)

Heb je nog meer vrijheid nodig? Dan kun je gebruik maken van Infrastructure as a Service (IaaS). Binnen dit model huur je bij een ander bedrijf servers en opslag om vervolgens zelf aan de gang te gaan. PaaS is - zoals gezegd - een pand met muren en een dak. IaaS kun je zien als een mooi perceel waar je op eigen initiatief een gebouw mag bouwen.

Wat verbindt SaaS, PaaS en IaaS?

Wat verbindt SaaS, PaaS en IaaS? Jij krijgt toegang tot een computer (of computerprogramma) op afstand zonder dat je jezelf druk hoeft te maken over het fysiek installeren van servers, het trekken van datakabels en alles wat daar verder aan werk en onderhoud bij komt kijken. In plaats daarvan laat je in meer- of mindere mate dat werk over aan een andere partij.

Maak de definitie van de cloud compleet

Een definitie van de cloud is niet compleet zonder ook de verschillende verschijningsvormen te benoemen. We onderscheiden tegenwoordig vier vormen: de private-, publieke-, hybride- en multi-cloud.

Private cloud

De private cloud is een eigen server die aan internet hangt. Eigenlijk alles wat SaaS, PaaS en IaaS niet zijn. Je zorgt zelf dat het veilig is regelt de toegang tot internet en draagt verantwoording voor beveiliging en onderhoud. Dat heeft een voordeel: je hebt zelf volledige zeggenschap over wat er met die machine gebeurt. Jij kiest de software en bepaalt wie er toegang heeft en wat die mensen mogen doen. Dat is gelijk ook een nadeel als serverbeheer niet je specialisme is.

Hybrid Cloud

Publieke cloud

De publieke cloud is een server (over het algemeen heel veel servers) in beheer van een bedrijf dat hier ruimte op verhuurt. Jij huurt ruimte op de servers die je deelt met andere huurders. Dit wordt vanzelfsprekend zo opgezet dat je elkaar niet ziet en daarom zo min mogelijk last hebt van elkaar. In de publieke cloud regel je, gemiddeld genomen, snellere