top of page

Wat kunnen cloud-diensten doen?

Bijgewerkt op: 13 jan. 2022


De cloud verbindt computers en gerelateerde apparaten via internet. Dat is een mooi verhaal, maar wat kan je ermee? Wat kunnen cloud-diensten doen? Kort antwoord: wat je maar wilt. Wil je liever een lang antwoord? Blijf dan lezen.


Vraag een willekeurige voorbijganger naar de mogelijkheden van de cloud en je ontmoet waarschijnlijk al snel iemand die online opslag antwoordt. Wellicht dat sociale media en streaming-diensten genoemd worden en er zal ongetwijfeld wel iemand over videobellen beginnen. Dat zijn allemaal goede voorbeelden van wat de cloud kan doen. Maar er is veel meer.On-demand gebruik van computers

Ieder bedrijf heeft computers nodig. Niet alleen de tablets, laptops en desktops voor gewone werkzaamheden. Maar ook netwerkopslag en servers om samenwerking te faciliteren en grotere applicaties te draaien. Daar komt nog een hele netwerkinfrastructuur bij om de werkmachines en de servers op elkaar aan te sluiten.


Met een beetje onderneming was je voorheen al snel een bezemkast of eerder nog een kamer aan het inrichten om alle ondersteunende apparatuur te plaatsen. Vervolgens kon je mensen gaan zoeken om te zorgen dat het allemaal bleef werken. En als je dan dacht dat je er was, kwam je van een koude kermis thuis. Enerzijds verandert het computerlandschap doorlopend, wat investeringen in nieuwe apparatuur vereist. Anderzijds wordt er steeds anders gewerkt, waar je ook de ondersteuning op in dient te richten.


De cloud brengt hier verandering in. Je koopt geen fysieke hardware en je kunt de benodigde infrastructuur reduceren tot een internetaansluiting voor je medewerkers. Wie slim is regelt dat draadloos. Vervolgens huur je via de cloud al je hardware op de tablets, laptops en desktops na. Dat scheelt niet alleen in aanschafkosten en onderhoud, maar maakt het ook veel makkelijker om te groeien als bedrijf. Je hoeft geen server-hardware bij te kopen, alleen je abonnement uit te breiden.Online service met intelligente chatbots

Voor veel bedrijven is klantenservice gelijktijdig een belangrijk onderdeel en een peperdure valkuil. Als je klantenservice niet deugt, dan raak je (niet geheel verrassend) razendsnel klanten kwijt. Ben je juist heel goed in service, dan gaan je klanten steeds makkelijker en enthousiaster vragen stellen. Dat is heel gezellig, maar voor je het weet ga je failliet aan servicemedewerkers.


Dit klantenserviceprobleem werd vaak opgelost door een gulden middenweg te bewandelen. Je maakte de dienstverlening goed genoeg, maar vooral niet te luxe. Voor je het wist moest je anders extra mensen aan gaan nemen om klanten te woord te staan en aan het einde van de rit bleek je nog altijd mensen tekort te komen.


Via de cloud kun je dit probleem oplossen. Om te beginnen helpt het enorm om al je klantenservice online af te handelen. Wie dat slim aanpakt kan dat zelfs als de klant met een traditionele telefoon belt. Een serviceportaal voor je medewerkers geeft overzicht in de dienstverlening en maakt het mogelijk om chatbots in te zetten. Die kunnen online vragen naar standaard zaken (openingstijden, bezoekadres) direct beantwoorden en lastige vragen automatisch bij de juiste medewerker neerleggen.


Je kunt met zulke ondersteuning je service enorm verhogen en de toenemende vraag eenvoudig ondervangen met cloud-technologie. Neemt door je uitstekende dienstverlening de vraag verder toe? Dan gebruik je de schaalbaarheid van de cloud om je digitale aanbod verder uit te breiden. Dat scheelt een hoop in de kosten zonder in te boeten aan service.