top of page

Marktaandeel clouddiensten


De cloud is niet weg te denken uit het IT-landschap. Begin dit jaar was de verwachting van analisten dat clouddiensten in 2021 een gezamenlijke wereldwijde omzet van 150 miljard dollar zouden boeken. Met een omzet van 39 miljard dollar in het eerste kwartaal, ziet het ernaar uit dat deze verwachting overtroffen wordt. Ben je benieuwd wie van die taart de grootste punt af weet te snijden, wij zochten het uit.


De 8 grootste spelers in de cloudmarkt weten samen 80 procent van het marktaandeel op te snoepen. Op volgorde van marktaandeel zijn deze spelers: AWS, Azure, Google Cloud, Alibaba Cloud, IBM Cloud, Salesforce, Tencent Cloud en Oracle Cloud. Binnen die 8 is de verdeling niet gelijk. Volgens cijfers van de Synergy Research Group is het marktaandeel als volgt uitgesplitst:

  • AWS 32%

  • Azure 20%

  • Google Cloud 9%

  • Alibaba Cloud 6%

  • IBM Cloud 5%

  • Salesforce 3%

  • Tencent Cloud 2%

  • Oracle Cloud 2%

De drie grootste spelers, AWS, Azure en Google Cloud, hebben samen 61 procent van de totale markt in handen. Hoe staan zij zelf in de markt? Marktonderzoeksbureau Canalys bekeek de verslagen van Amazon, Microsoft en Google en kwam met specifieke cijfers per bedrijf naar voren.


Amazon Web Services (AWS)

De AWS-diensten van Amazon zorgen dat een aantal van de grootste websites en ondernemingen op de planeet betrouwbaar online kunnen werken. Jeff Bezos, oprichter en voormalig CEO van Amazon, gaf aan dat de zeven jaar voorsprong van AWS op de concurrenten een groot voordeel biedt. Amazon was één van de eerste ondernemingen die met clouddiensten kwam en weet door de relatieve volwassenheid van de systemen veel klanten aan zich te binden.


In het eerste kwartaal van 2021 wist Amazon volgens de eigen cijfers een omzet van 13,5 miljard dollar te boeken. Dat was een groei van 32 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. De diensten kregen een extra boost door Covid. Voor veel bedrijven was de pandemie een goede reden om technische infrastructuur uit te gaan besteden. In totaal zorgde AWS voor 12 procent van de kwartaalomzet van Amazon.


Microsoft Azure

De cijfers van Azure van Microsoft zijn lastiger te lezen. Dat komt omdat deze dienst onder de Intelligent Cloud divisie van Microsoft valt. De omzet van die divisie groeide in het eerste kwartaal van 2021 met 23 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Deze divisie voegde dat kwartaal 15,1 miljard dollar aan de omzet van Microsoft toe.


De groei van Azure was in dat eerste kwartaal 50 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Een jaar eerder wist Azure in het eerste kwartaal nog een groei van 59 procent op te tekenen. Het is niet direct duidelijk waarom groei dit jaar wat af lijkt te nemen. Ook Microsoft geeft namelijk aan dat de pandemie voor een versnelde adoptie van cloud zorgt wat de groei juist ten goede komt.


Google Cloud

De clouddiensten van Google vallen binnen het moederbedrijf Alphabet onder de Google Cloud divisie. Daar zitten het Google Cloud Platform en de Google Workspace (voorheen G Su