Cloud opslag: Dropbox vs de rest

Met de clouddienst Dropbox beschik je makkelijk online en op ieder apparaat dat je gebruikt over je bestanden. Verander je een bestand op je tablet, dan staat dezelfde versie ook voor je klaar op de laptop en online. De dienst is zo handig, dat je je bijna af zou vragen waarom niemand anders zoiets maakt. Goed nieuws: iemand anders maakt zoiets ook. Hier zijn zes alternatieven voor Dropbox.

Box
Box lijkt niet alleen qua naam heel erg op Dropbox, maar ook qua aanbod. Deze dienst is in 2005 iets eerder gelanceerd dan Dropbox (2007). Qua insteek zijn het tegenpolen die elkaar zijn gaan raken. Dropbox richtte zich in eerste instantie op particuliere gebruikers en is uitgebreid met mogelijkheden voor zakelijker gebruikers. Box was oorspronkelijk gericht op grote bedrijven en heeft zich ontwikkeld richting particulieren. Het belangrijkste verschil voor gebruikers zit ‘m in de kosten voor een betaald account tegenover de mogelijkheden van een gratis account.

Microsoft OneDrive
Microsoft biedt de online opslag OneDrive aan als onderdeel van Microsoft 365. Op deze opslag sla je niet alleen je eigen bestanden op, maar deel je ook gegevens met je team. Daarnaast dient OneDrive als opslaglocatie van gegevens uit OneNote en nog enkele andere applicaties van Microsoft. De drive is hecht verweven met de rest van de (voormalige) Microsoft Office suite (nu bekend als Microsoft 365). Aangezien dit bij veruit de meeste bedrijven in gebruik is, is OneDrive een zeer aantrekkelijke optie voor online opslag. Je hebt er waarschijnlijk zelfs al licenties voor… echter heeft het ook nadelen. Zo kun je niet alle leestekens in bestandsnamen gebruiken. Het is niet overzichtelijk wie tot welk bestand toegang heeft en de snelheid laat te wensen over.

Tresorit
Het belangrijkste verkooppunt van cloudopslag Tresorit is beveiliging. Deze dienst is gevestigd in Zwitserland en Hongarije en specialiseert zich in extra online beveiliging. Zowel de encryptie als de onderliggende veilige infrastructuur liggen op een zeer hoog niveau. Daar zitten twee nadelen aan. Tresorit is lastiger in gebruik te nemen dan de meeste andere diensten. Daardoor loop je snel tegen extra implementatiekosten aan. Daarnaast is dit één van de duurste cloudopslagdiensten op de markt. Dat maakt Tresorit alleen interessant voor bedrijven die aantoonbaar behoefte hebben aan extreme beveiliging.

Sync.com
Hoewel Sync.com iets minder extreem beveiligd is dan Tresorit, is ook hier de beveiliging een verkooppunt. Deze dienst biedt zogenaamde zero-knowledge encryptie. Dat betekent dat zelfs Sync.com zelf jouw bestanden niet kan ontcijferen. Worden er servers in beslag genomen, dan zijn de gegevens die erop staan veilig. De dienst kan zelfs geen gehoor geven aan dwangbevelen om data te overhandigen. Althans niet aan het ontcijferen van die data. Als dit een rol speelt in je organisatie, kan Sync.com een interessante optie zijn. Ben je iemand met de neiging om wachtwoorden te verliezen, dan is het wellicht een minder goed idee.