top of page

Succesvol ondernemen met Cloud services?

Bijgewerkt op: 28 jan. 2022


Je hebt wellicht al gehoord over service ‘in de cloud’, waar je allerlei belangrijke gegevens veilig opslaat en gemakkelijk opent met enkel een internetverbinding. Naast persoonlijk gebruik, zijn bedrijven inmiddels begonnen met het gebruik van cloud services om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Clouddiensten zijn niet langer een optie voor bedrijven. Het is nu een noodzaak voor bedrijven die serieus zijn over bedrijfsinnovatie in een veilige, schaalbare en aanpasbare omgeving. Tegenwoordig omarmen meer bedrijven clouddiensten die nog nooit eerder zijn gebruikt. Dit komt door de vele belangrijke voordelen op samenwerkingsniveau, waar de traditionele opslag niet aan kan tippen. Meer flexibele processen, veiligheid en beschikbaarheid maken de procedures sneller en betrouwbaarder. En dit is waar de cloud een essentiële rol speelt.

Er zijn veel ondernemers die zich afvragen hoe cloud services in bedrijven werken. Het is belangrijk om te weten dat cloud services op verschillende manieren worden gebruikt die een bedrijf kunnen transformeren. Kiezen voor de cloud is geen exclusieve optie voor grote bedrijven, omdat clouddiensten verschillende voordelen kunnen bieden voor elk bedrijf, afhankelijk van hun behoeften en budget.


Wat voor soort cloud services gebruiken bedrijven?

Cloudproviders bieden een verscheidenheid aan diensten, waaronder gegevensopslag, hosting, functionele programma's, en meer. Alles kan in drie modellen worden ingedeeld. Cloudservices kunnen worden onderverdeeld in het volgende:

  • Infrastructure as a service (IaaS): Dit is een model dat wordt gebruikt bij systeembeheerders van bedrijven. Het bestaat uit het gebruik van de cloud in plaats van fysieke apparaten of hardware (servers, firewalls, enz.) binnen een bedrijf. Bedrijven kunnen hun IT-infrastructuur gedeeltelijk (bijvoorbeeld door hun bedrijfsbeheertoepassingen op een lokale server te installeren, en de database- en back-upopslag op een cloud server) of volledig migreren naar de cloud (alle programma's, databases, bestandsopslag, computernetwerken, enz.).

  • Platform as a Service (PaaS): Dit is volledig gericht op programmaontwikkelaars of softwarebedrijven. Dit model bevat niet alleen de functies van PaaS (servers met een hoge verwerkings- en opslagcapaciteit), maar biedt deze professionals ook de juiste omgeving om toepassingen te maken: tools voor verschillende programmeertalen, besturingssystemen, databasebeheersystemen en container orkestratie).

  • Software as a service (SaaS): Dit model is ontworpen voor eindgebruikers die de programma's gebruiken (e-mail, kantoorautomatisering, CRM, enz.). Het is een aanvulling op de gebruikelijke dagelijkse toepassingen van een bedrijf via de webbrowser, vanaf elk apparaat dat is verbonden met internet. Alle software en gegevens worden opgeslagen op een server in de cloud, dus het is niet nodig om iets te installeren. De geautoriseerde werknemer hoeft alleen in te loggen met zijn/haar gebruikersnaam en wachtwoord om toegang te krijgen tot de service. In dit model bieden cloud communicatiediensten grote voordelen voor kleine en middelgrote bedrijven.

Het voordeel van een van deze drie cloud modellen is dat ze schaalbaar zijn, oftewel dat ze zich altijd aanpassen aan de behoeften van elk moment (bijvoorbeeld gebruikers toevoegen of verwijderen, de verwerkingscapaciteit vergroten of verlagen, enz.). Bedrijven betalen alleen voor wat ze gebruiken, zonder dat te hoeven investeren in hardware of onderhoud.



Hoe slaan cloud services bedrijfsgegevens op?

  • Public cloud: het is de cloud die een dienstverlener aanbiedt, waardoor de volledige IT-infrastructuur beschikbaar is voor klanten. Bedrijven hoeven dus niet te investeren in hun eigen infrastructuur, omdat ze de middelen van de provider kunnen gebruiken voor cloudopslag via internet.

  • Private cloud: het is de cloud die wordt gemaakt binnen de interne infrastructuur van elk bedrijf. In dit model moet de organisatie een eigen server hebben, maar de opgeslagen gegevens en bestanden zijn toegankelijk via internet, zonder dat er een directe fysieke verbinding met de servers nodig is. Dit is mogelijk dankzij de virtualisatie van opslagplekken op servers, waardoor een eigen Cloud omgeving ontstaat.

  • Hybride cloud: het is de combinatie van publieke en private clouds. Met deze IT-architectuur kan het bedrijf openbare cloudopslag gebruiken om de minst kritieke gegevens op te slaan, en privéopslag voor de meest vertrouwelijke info.


Hoe halen bedrijven voordeel uit cloud services?

Voor het beheer van een bedrijf (boekhouding, facturering, klanten, enz.) hebben cloud services enorme productiviteits- en efficiëntievoordelen. Hieronder vertellen we hoe cloud services bedrijven over de hele wereld helpt:

  • Kostenverlaging: De investering in servers kan erg hoog zijn, vooral vanwege de onderhoudskosten, softwareaankopen en loon van gespecialiseerd personeel. Cloudserviceproviders bieden hun virtuele opslagruimte aan op basis van de behoeften van het bedrijf, in tegenstelling tot de traditionele server waar je een vast bedrag voor betaalt.

  • Mobiliteit en toegang vanaf elke plaats en elk apparaat: Het gebruik van cloud-opslag maakt het mogelijk om alle informatie van het bedrijf beschikbaar te hebben waar en wanneer dan ook. Deze mobiliteitscapaciteit is een concurrentievoordeel, omdat het voor werknemers mogelijk maakt om op afstand te werken. Dit bevordert de flexibiliteit door niet afhankelijk te zijn van een fysieke ruimte. Daarnaast zorgt het voor grote besparingen op kosten die zouden voortvloeien uit het hebben van een kantoor. Met alleen een internetverbinding hebben verschillende geautoriseerde gebruikers toegang tot de applicaties en informatie, zonder dat ze fysiek samen hoeven te zijn.

  • Beveiliging: Gegevensdiefstal is een van de grootste