top of page

Clouddiensten vs. software

Bijgewerkt op: 8 nov. 2021


Clouddiensten

Waar investeer jij liever in: cloudiensten of software? Wil je maandelijks een bedrag betalen of koop je liever in één keer je digitale gereedschap af? Maandelijks betalen lijkt goedkoper dan een eenmalig hoog bedrag storten. Maar deel de prijs van software door twaalf en het lijkt alsof je binnen een jaar goedkoper uit bent. Toch maar software dan? Niet als het aan ons ligt. Cloud is stiekem niet alleen goedkoper, maar om vijf andere redenen ook nog eens beter.


Software verouderd snel, de cloud blijft altijd bij


Als het op bedrijfsmiddelen aankomt verouderd niets zo snel als software. De pakketten waar jij in hebt geïnvesteerd kunnen binnen een jaar al achterhaald zijn. Allemaal leuk en aardig, maar ik hoef niet met het nieuwste van het nieuwste mee te doen, kun je denken. Dat kan kloppen, misschien zit jij niet op vernieuwingen te wachten, maar je wilt wel bestanden die anderen je toesturen kunnen openen. Dat lever met verouderde versies al snel problemen op.

Zelfs als je moderne bestanden kunt openen met je oude versie wil dan niet zeggen dat je ze ook kunt bewerken. In de vertaalslag van nieuw naar oud, wil nog wel eens iets mis gaan. Ook dat probleem is natuurlijk op te lossen. Er is altijd wel ergens een plug-in. Maar is dat handig? Voor je het weet ben je meer tijd, geld en inspanning kwijt om je oude software te laten werken, dan dat een cloud-abonnement je gekost zou hebben.


Software moet je zelf (laten) onderhouden, bij de cloud wordt dat voor je gedaan


Maakt veroudering van software op zichzelf geen indruk, neem dan het onderhoud in overweging. Krijg je bij je software standaard garantie van één of twee jaar? Zit daar ook onderhoud bij? Of dien je dat met een apart onderhoudscontract af te dekken? Heb je de prijs daarvan meegenomen in je berekening?

Software in de cloud wordt onderhouden door de leverancier. Jij hebt geen omkijken naar updates, nieuwe versies en aanverwante zaken. Jij betaalt een abonnement en in ruil daarvoor kun je gewoon lekker jouw werk doen. Gaat er onverhoopt iets mis? Dan zorgt je leverancier voor een oplossing.


Cloud

Cloud groeit eenvoudiger met je wensen mee


Hoe eenvoudig is het om jouw softwarepakket uit te breiden? Cloud groeit tijdens het gebruik met je mee. Opties waar klanten om vragen worden door de leverancier toegevoegd. Die moet bijblijven, want de klant in de cloud kan veel makkelijker overstappen naar de concurrent.

Daar komt nog een voordeel bij. Omdat clouddiensten online leven, zijn ze ontworpen op onderlinge interactie. Het is een stuk eenvoudiger om twee clouddiensten aan elkaar te koppelen dan om twee softwarepakketten samen te laten werken. Sterker nog: negen van de tien keer is een koppeling van clouddiensten standaard aanwezig. Dat scheelt een klein fortuin aan maatwerk.


Makkelijker (gaan) werken


Hoe eenvoudig is het om nieuwe mensen te on-boarden? Als je met traditionele software werkt, kun je een prachtige image klaar hebben liggen. Daarmee prepareer je met één druk op de knop de laptop. Maar vervolgens ben je toch nog tot sint-juttemis bezig om alle licenties af te rekenen en te activeren. Kies je voor de cloud, dan maak je bij ‘in dienst’ een nieuwe medewerker aan en kijk je ontspannen toe hoe de computer het werk voor je doet.

Met je beheerinterface zie je via de cloud ook welke onderdelen er gebruikt worden en wat (bijna) niemand in je bedrijf aanraakt. Dat geeft aanknopingspunten om minder af te gaan nemen, of om cursussen te voorzien zodat mensen de cloud-oplossing beter gebruiken. Zowel op- als afschalen wordt een stuk eenvoudiger als je in de cloud werkt.


De cloud maakt samenwerken (en thuiswerken) makkelijk


Samenwerken en thuiswerken hebben een raakvlak: informatie delen. Stel dat je aan een verbetervoorstel werkt. Dan heb je ergens een bestand dat tijdens de herziening verandert. Als je in je thuiskantoor het voorstel nog eens wilt nalezen, heb je toegang tot dit bestand nodig. Wil een collega zijn ideeën loslaten, dan heeft die toegang nodig.

Hoe kun je eenvoudig en veilig informatie via internet delen? De cloud! In tegenstelling tot software die op zichzelf op één machine draait, gebruik je een oplossing die gemaakt is om via internet informatie te delen. Door te kiezen voor cloud maak je samenwerking eenvoudiger. Mensen kunnen informatie delen en hebben altijd toegang tot hun werktoepassingen.

In het vergelijk tussen een maandabonnement en een vaste prijs, lijkt de vaste prijs vaak in eerste instantie aantrekkelijk. Maar schijn bedriegt. Met een cloudoplossing hou je kosten beter in de hand, bespaar je op onderhoud en werk je een stuk efficiënter (samen). Daardoor is het antwoord op de vraag clouddiensten vs. software wat ons betreft helder: clouddiensten. Je doet jezelf én je organisatie er een groot plezier mee.


Waar gaat jouw voorkeur naar uit en waarom?78 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page