top of page

Cloud-services of server?

Bijgewerkt op: 28 aug. 2023


Cloud Services of Server

Kies jij voor cloud-services of haal je liever een server in huis? Ben je wellicht het beste af met een combinatie van de twee? Als we een kort antwoord op deze lange vraag mogen geven: het hangt van je eisen, wensen en budget af. Benieuwd naar de lange versie? Lees verder.

Eisen

Niet ieder bedrijf kan zo maar naar de cloud overstappen. De belangrijkste barrière wordt opgeworpen door de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Deze wet stelt zware eisen aan organisaties die met privacygevoelige gegevens werken. Je moet de beveiliging van je netwerk op orde hebben, verantwoorden waarom je gegevens verzamelt en toegang bieden aan degene wiens gegevens in jouw bestanden staat.

Algemene Verordening Gegevensbescherming

In veel gevallen biedt cloud de best mogelijke oplossing voor AVG gerelateerde vraagstukken. Deze diensten zijn al ingericht op toegang van buitenaf. Dat maakt het veel eenvoudiger om de vereiste toegang te bieden aan mensen over wie je gegevens verzamelt. Daarnaast is de algemene beveiliging ook eenvoudiger te regelen door voor cloud te kiezen dan wanneer je gaat rommelen met je eigen server.


Toch kan niet iedere organisatie zo maar naar de cloud. Werk je met gegevens die de EU niet mogen verlaten? Dan zul je gebruik moeten maken van een dienstverlener die garandeert dat jouw gegevens binnen de grenzen van de EU blijven.

Wensen

Als het op wensen aankomt, zou je denken dat je met je eigen server alles kan doen wat jij bedenkt. Andersom zou je verwachten dat je in de cloud gelimiteerd bent tot wat er wordt aangeboden. Dat is niet helemaal juist. Sterker nog: dat is helemaal niet juist. Door te kiezen voor een server in eigen beheer, ben je gelimiteerd tot het maximale wat die hardware je kan bieden. Ga je voor de cloud, dan kun je toegang die je koopt uitbreiden. Zelfs als je veel meer nodig blijkt te hebben dan je oorspronkelijk dacht.

Cloud vs lokaal

Je bent in de cloud niet alleen vrij om je (virtuele) hardware uit te breiden, ook het aanbod van software en diensten is praktisch ongelimiteerd. Je kunt ontzettend handig en vlotjes een kant-en-klare clouddienst afnemen, maar dat hoeft niet. Wil je liever zelf software installeren en beheren? Dan koop je via de cloud toegang tot je eigen stukje op een server. Je kunt daar dan naar hartenlust jouw software draaien.


Ben je bang dat je daarmee niet uit de voeten kunt en wil je daarom echt een eigen server afnemen? Je hoeft nog steeds de cloud niet links te laten liggen. Je kunt namelijk ook toegang kopen tot een virtuele server. Van jouw kant uit heb je gewoon toegang tot een volledig functionele server. Maar praktisch is jouw server een stuk software dat in een datacenter draait. Je kunt die server heel eenvoudig uitbreiden. Heb je stevigere hardware nodig? Dan vergroot je gewoon je virtuele server. Het enige dat je niet hebt, is een zoemende kast in je kantoor die onderhoud vereist en op een vervelend moment stuk gaat.


Budget

De enige factor die nog ter overweging overblijft is je budget. Hoeveel ga je aan een server uitgeven en wat mag de cloud kosten? (zie ook Zijn clouddiensten OpEx of CapEx?) Zowel voor je server als voor de cloud heb je instapkosten. Maar bij een server komen daar aanschafkosten van hardware (en eventueel de kosten van het afsluiten van een lening) bovenop. Voor cloud betaal je een maandbedrag dat vooraf helder is. Je zou denken dat dit bij ene eigen server ontbreekt, maar ook je server heeft onderhoud nodig. Dat kost je per maandgeld, plus eventuele kosten voor onvoorzien onderhoud.

Wij moeten de berekening nog tegenkomen waar hardware in eigen bezit goedkoper uitpakt dan huren in de cloud. (Zie ook: Eerlijke uitleg over wat een cloud-oplossing kost) Je zou kunnen denken dat je na afschrijving van de server op een kantelpunt komt, maar laten we eerlijk zijn: tegen die tijd heb je behoefte aan modernisering van je IT-landschap en schaf je nieuwe servers aan. Ook qua up-to-date blijven heeft de cloud een streepje voor, dat regelt de leverancier als onderdeel van je abonnement.

Worstel je met de vraag of je moet investeren in cloud-services of een server? Weet je niet zeker hoe je de overstap naar de cloud gaat aanpakken? Zet je overwegingen op een rij, neem contact met ons op en leg ze voor. Wij denken graag met je mee en helpen je met de best mogelijke oplossing voor jouw organisatie te vinden.

68 weergaven0 opmerkingen

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page