top of page

Wat is phishing en hoe kan ik mij ertegen beschermen?

Phishing is een vorm van cybercrime waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens of inloggegevens van gebruikers te stelen door hen te misleiden met valse e-mails of websites. Deze e-mails of websites zien er vaak uit als e-mails of websites van betrouwbare organisaties, zoals banken of webshops.Om je te beschermen tegen phishing, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende methoden die phishers gebruiken. Hieronder geven we een aantal tips om je te beschermen tegen phishing:

  1. Wees wantrouwig: Als je een e-mail of bericht ontvangt van een onbekende afzender of van een organisatie waarvan je vermoedt dat het om phishing gaat, wees dan wantrouwig en klik niet op links of verstrek geen persoonlijke gegevens.

  2. Controleer de URL: Voordat je op een link klikt, controleer dan of de URL begint met "https" en of het gaat om een betrouwbare website. Als het gaat om een valse website, zal de URL vaak anders zijn dan de echte website.

  3. Gebruik anti-phishing software: Er zijn veel anti-phishing softwareprogramma's beschikbaar die je kunt gebruiken om je te beschermen tegen phishing-pogingen. Deze programma's kunnen vaak e-mails of berichten filteren die als phishing worden beschouwd

  4. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie: Phishers zullen vaak proberen om persoonlijke informatie van je te verkrijgen, zoals je creditcardgegevens of wachtwoorden. Wees voorzichtig met welke informatie je deelt en geef nooit je persoonlijke gegevens op een website of e-mail die je verdacht vindt.

  5. Update je software en besturingssysteem: Een verouderd besturingssysteem of software kan een veiligheidsrisico vormen. Zorg er daarom voor dat je altijd de laatste updates installeert voor je besturingssysteem en andere software die je gebruikt.

Als je deze tips opvolgt, zal je een stuk beter beschermd zijn tegen phishing pogingen. Het is echter wel belangrijk om te realiseren dat het nooit 100% te voorkomen is, daarom blijf alert en wees voorzichtig met wat je doet online.
Het is ook belangrijk om regelmatig de beveiligingsprocedures binnen je bedrijf te evalueren en te updaten indien nodig. Als je bijvoorbeeld opmerkt dat er veel phishing e-mails binnenkomen bij je medewerkers, dan is het misschien een goed idee om extra training te geven over hoe phishing te herkennen en te voorkomen.


Ik hoop dat je deze informatie gebruikt om je beter te beschermen tegen phishing-pogingen.


Waarom oefenen we wel wat we moeten doen bij Brand maar niet bij Phishing...?

Een belangrijk onderdeel van het beschermen van je bedrijf tegen phishing-aanvallen is het testen van de bewustwording en het gedrag van je medewerkers. Door middel van phishing testen, kan je de gevoeligheid van je medewerkers voor phishing-pogingen meten en hen trainen om beter op phishing-e-mails te reageren.

Er zijn verschillende manieren om phishing testen te doen, zoals bijvoorbeeld:

  • Stuur een valse phishing-e-mail naar je medewerkers en zie hoeveel van hen erop ingaan en persoonlijke gegevens verstrekken.

  • Geef je medewerkers een test om hun bewustwording en kennis van phishing te meten

  • Geef je medewerkers opdrachten om te identificeren en te rapporteren van phishing-e-mails

Door regelmatig phishing testen uit te voeren, kan je een goed beeld krijgen van de beveiligingsbewustwording van je medewerkers en de gevoeligheid van je organisatie voor phishing-aanvallen.Door de resultaten van deze testen te analyseren (en terug te koppelen), kan je gerichte trainingen geven voor de groepen die het meest gevoelig zijn voor phishing-aanvallen. Op deze manier kan je de beveiligingsbewustwording en vaardigheden van je medewerkers verbeteren, wat de kans op succesvolle phishing-aanvallen verkleint.


Ik hoop dat dit je helpt bij het toevoegen van phishing testen aan je beveiligingsstrategie.


Veel gestelde vragen over phishing:


Wat is phishing precies?

Phishing is een vorm van cybercrime waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens of inloggegevens van gebruikers te stelen door hen te misleiden met valse e-mails of websites. Deze e-mails of websites zien er vaak uit als e-mails of websites van betrouwbare organisaties, zoals banken of webshops.