top of page

Hoe hou ik grip op toegang van derden tot mijn bestanden en documenten?

Bijgewerkt op: 24 apr.


Hoe hou ik grip op toegang van derden tot mijn bestanden en documenten

Welkom! Vandaag bespreken we een onderwerp dat voor veel mensen relevant is, zowel zakelijk als privé: hoe hou je grip op de toegang van derden tot jouw bestanden en documenten? Zoals altijd leg ik alles uit in Jip en Janneke taal, zodat iedereen het kan begrijpen. Laten we beginnen!


Hoe werkt zo'n toegangsbeheer voor derden en waarom is het belangrijk?

Toegangsbeheer voor derden houdt in dat je controleert en beheert wie toegang heeft tot jouw bestanden en documenten. Dit is belangrijk omdat het helpt om gevoelige informatie te beschermen en ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Toegangsbeheer kan variëren van eenvoudige wachtwoordbeveiliging tot geavanceerde systemen met meerdere verificatielagen.


In de huidige digitale wereld geven we gemakkelijk derden toegang tot onze gegevens, bijvoorbeeld door bestanden te delen via cloudopslagdiensten, samen te werken aan documenten of externe partijen toegang te geven tot systemen. Zonder regelmatig te reviewen wie er toegang heeft tot onze informatie, kunnen we onbedoeld kwetsbaar worden voor datalekken of misbruik van onze gegevens.


Het is belangrijk om te beseffen dat het delen van toegang tot bestanden en documenten met derden, zoals partners, klanten of leveranciers, altijd een zeker risico met zich meebrengt. Een voorbeeld hiervan is het datalek bij het Amerikaanse bedrijf Target in 2013, waarbij cybercriminelen toegang kregen tot de betalingssystemen van het bedrijf via een externe leverancier. Dit leidde tot de diefstal van de creditcardgegevens van miljoenen klanten (bron: Wired).


Daarom is het essentieel om te zorgen voor een goed toegangsbeheer voor derden. Het helpt niet alleen om gevoelige informatie te beschermen, maar het vermindert ook het risico op reputatie- en financiële schade die kunnen voortvloeien uit datalekken of cyberaanvallen.


Hoe doe je dat? Basisstappen voor het beheren van toegang van derden

Zoals je inmiddels begrijpt is het effectief beheren van toegang van derden tot jouw bestanden en documenten is cruciaal voor de bescherming van gevoelige informatie. Wij snappen dat dit een uitdaging kan zijn, vooral als je gebruikmaakt van populaire cloudoplossingen zoals Microsoft Teams, SharePoint of andere. Maar maak je geen zorgen! In deze paragraaf bespreken we enkele basisstappen die je kunt volgen om grip te houden op de toegang van derden tot jouw gegevens.


Wachtwoordbeveiliging: Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor al jouw accounts en deel ze niet met anderen. Gebruik eventueel een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan.


Tweefactorauthenticatie (2FA): Voeg een extra beveiligingslaag toe aan het inlogproces door tweefactorauthenticatie te implementeren. Dit vereist naast een wachtwoord nog een extra verificatiestap, zoals een code die naar een telefoon wordt gestuurd.


Beperk de toegang tot het noodzakelijke: Geef derden alleen toegang tot de bestanden en documenten die ze echt nodig hebben. Beperk de toegangsrechten en zorg ervoor dat je precies weet wie toegang heeft tot jouw gegevens.


Monitor en log toegangspogingen: Houd een overzicht bij van wie toegang heeft tot jouw bestanden en documenten, en controleer regelmatig de toegangslogboeken om te kijken of er verdachte activiteiten zijn.


Gebruik veilige communicatiekanalen: Deel bestanden en documenten via beveiligde communicatiekanalen, zoals versleutelde e-mails of beveiligde cloudopslagdiensten. Voorkom het delen van gevoelige informatie via onbeveiligde kanalen, zoals chatapps of openbare Wi-Fi-netwerken.

Om het toegangsbeheer van derden te registreren en te reviewen, kun je een toegangsmatrix opstellen. Hierin noteer je de namen van alle externen, de Teams, Channels, bestanden of documenten waartoe ze toegang hebben en hun toegangsrechten (bijvoorbeeld lezen, bewerken, verwijderen). Zorg ervoor dat je de matrix regelmatig bijwerkt, bijvoorbeeld per kwartaal, en beoordeelt om te controleren of de juiste personen toegang hebben tot de juiste bestanden. Dit helpt je om grip te houden op de toegang van derden tot jouw gegevens en voorkomt ongeautoriseerde toegang.



Dataclassificatie

Geavanceerdere toegangsbeheeropties

Hoewel het volgen van de basisstappen hierboven voor toegangsbeheer van derden een goede start is, zijn er meer geavanceerde opties beschikbaar om de beveiliging van jouw bestanden en documenten verder te verbeteren. Geavanceerde toegangsbeheeropties kunnen je helpen om nog beter grip te houden op wie toegang heeft tot jouw gegevens en onder welke voorwaarden. In deze paragraaf bespreken we enkele geavanceerde toegangsbeheeropties die je kunt overwegen om de beveiliging van jouw bedrijfsinformatie verder te versterken.


Rolgebaseerde toegangscontrole (RBAC): Met RBAC kun je specifieke toegangsrechten toewijzen op basis van de rol van een persoon binnen jouw organisatie. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de toegang tot gegevens te beheren en te controleren.